Článek v časopise Úklid + čištění 09/2013

Radmila Ferlíková: „Kvalitní praní vyžaduje i přesné dávkování prací chemie“.

Důležitou součástí moderní prádelny jsou i automatické dávkovače. Ty zajišťují optimální dávkování detergentů v průběhu pracího procesu s přesností na mililitry a zajišťují tak dokonalé a zároveň šetrné vyprání prádla. Ve velkých průmyslových prádelnách jsou již sofistikované automatické dávkovací systémy samozřejmostí, v řadě menších prádelenských provozů však stále ještě problematice správného dávkování není věnována pozornost, jaká by být měla – a dávkování chemie zajišťuje obsluha manuálně. Týká se to i prádelen v ubytovacích zařízeních – tam, kde dali přednost praní „ve vlastním“ - či např. v zařízeních sociální péče. I v těchto, často velmi malých prádelenských provozech, však má investice do automatického dávkovacího systému smysl.

„Dosažení nejvyšší kvality vypraného prádla za co nejnižší cenu je podmíněno kromě jiného i správným užitím pracích detergentů, které zajistí nejlépe právě automatické dávkovací systémy,“ potvrzuje Radmila Ferlíková, ředitelka firmy Dozit plus, jež se zabývá dodávkami elektronických dávkovacích systémů tekutých čisticích prostředků a souvisejících měřicích či regulačních zařízení. V oblasti dávkovacích systémů pro prádelny dodává Dozit plus na český trh výrobky firmy Brightwell coby její výhradní zástupce pro střední a východní Evropu. „Její výrobky patří k naprosté špičce, jak co se týká kvality, tak životnosti,“ říká Radmila Ferlíková z Dozit plus.

Proč by měly i malé prádelny uvažovat o investici do automatického dávkovacího systému? Má dávkovač smysl třeba pro prádelnu v hotelu, která pere jen „vlastní“ prádlo?

Dávkovač má smysl vždycky, ať už je to velká prádelna nebo malá, hotelová prádelna nebo třeba prádelna v domově důchodců. Pokud se snaží prát skutečně profesionálně, to znamená s použitím tekutých detergentů, bez dávkovače se neobejdou. Protože v takovém případě je vždy nutné kombinovat několik různých složek ve správném poměru na mililitry přesně a ještě jednotlivé složky přidávat ve správné chvíli pracího cyklu. Bez automatického dávkovače by to v takovém případě vyžadovalo člověka, který by po celou dobu míchal roztoky a přidával je ve správnou chvíli do pračky – stejně by to nezvládl tak dobře, jako dávkovač a navíc by náklady na něj byly podstatně vyšší, než celá investice do dávkovače a následné provozní náklady.

Co když ale například jde o malou prádelnu v menším hotelu, kde nemají tak sofistikované prádelenské technologie a perou „normálně“, v pracím prášku? Proč by měli přecházet na tekuté detergenty?

Použití tekutých přípravků zajistí lepší podmínky pro skutečně profesionální, kvalitní praní. Protože se dá poměr jednotlivých složek uzpůsobit přesně na míru podmínkám konkrétního prádelenského provozu – složení vody, charakteru praného prádla, charakteru a intenzitě různých typů zašpinění, se kterými si musí v dané prádelně poradit. A dá se také mnohem přesněji dávkovat správné množství pracího prostředku. Pokud je pracího prostředku málo, nebude prádlo dobře vyprané. Pokud ho bude použito příliš, ničí se prádlo a spotřebovává se zbytečně velké množství pracího prostředku, což stojí peníze.

Co všechno dávkovací systémy umí?

Máme v nabídce vysoce sofistikované dávkovací systémy BrightLogic, kde je možné nastavit až dvacet různých programů, podle nichž pak dávkovač pracuje, obsluha pak jen zvolí tlačítky správný program. Nastavení dávkovače a programů je možné provést prostřednictvím PC, propojení s počítačem je zajištěno bezdrátovou technologií. Z dávkovače je možné také získat data o tom, jaké množství kterého detergentu prošlo dávkovačem za určité období – data jsou exportována ve formátu kompatibilním s Excelem, lze je pak snadno využít jako podklady ke kalkulacím.

Kromě těchto vysoce sofistikovaných dávkovačů ale nabízíme i podstatně jednodušší variantu DUOPLUS, který umožňuje dávkování dvou druhů chemie. Je ideální pro malé provozy, kde dávají přednost praní v pracím  prášku, ale potřebují dodat tekuté přípravky - např. bělicí přípravek, aviváž apod. Tento dávkovač umožňuje aplikaci jen dvou  tekutých přípravků. Dá se tu také nastavit požadované množství dávkovaného prostředku podle množství prádla nebo intenzity zašpinění. Ale o nějaké sofistikované naprogramování tu samozřejmě nejde.

Omezuje nasazení sofistikovaných dávkovačů nějak úroveň vyspělosti technologického parku v prádelně? Nepotřebuje chytrý dávkovač ke spolupráci také chytrou pračku?

Ne. Pokud je pračka „hloupá“ a nemá sama žádné pokročilé funkce a programy, zvolí obsluha program na dávkovači a ten už zajistí vše potřebné. „Přemýšlení“ obstará jeho procesor. Pokud pak v prádelně vymění „hloupou“ pračku za „chytrou“, která sama nabízí různé sofistikované programy, nastaví se v jejich rámci i dávkování a dávkovač pak jen slepě plní pokyny pračky.

Jak velká je investice do dávkovače? A jak vysoké jsou pak provozní náklady?

U těch velmi sofistikovaných dávkovacích systémů vychází nejčastěji užívaný dávkovač na 11 000 korun, menší dávkovače DUOPLUS stojí kolem 7500 korun. Nejsou to žádné astronomické částky – a navíc tato investice přináší úspory dané optimálním dávkováním prací chemie. Provozní náklady pak jsou zanedbatelné. Životnost dávkovačů Brightwell, které patří kvalitou ke světové špičce, je skutečně velmi dlouhá, opotřebení podléhá spotřební materiál – hadičky k čerpadlům. To jsou však zanedbatelné položky. Navíc Brightwell má hadičky složené ze dvou vrstev – vnější zajišťuje vysokou odolnost proti mechanickým vlivům, vnitřní vrstva zase zajišťuje dlouhodobou odolnost proti působení i té nejagresivnější prací chemie. Nová řada dávkovačů Brightwell je navíc vybavena motorky, které mají ještě nižší spotřebu elektrické energie, než předchozí generace – což je poměrně důležitý argument v dnešní době, kdy kvůli podpoře fotovoltaických elektráren ceny elektřiny neustále rostou.

Brightwell je synonymem kvality, ta však něco stojí. Nakolik jsou vaši potenciální zákazníci z řad provozovatelů prádelen ochotni do kvality investovat?

Musím říct, že v oblasti dávkovacích systémů pro prádelenství je ta ochota poměrně vysoká, zákazníci chtějí mít technologii, které mohou důvěřovat. Protože právě při praní se nedostatečně kvalitní práce dávkovače projeví na vzhledu a kvalitě vypraného prádla velice silně, na rozdíl například od dávkovačů na mytí nádobí.


Zdroj článku ze serveru uklidplus.cz
Článek v .pdf formátu

Zpět na rozcestník článků

Potřebujete poradit?
+420 604 841 361
info@dozitplus.cz