Článek v časopise Úklid + čištění

V časopise "Úklid + čištění" číslo 06/2012 vyšel náš článek na téma "Úsporná řešení pro komerční a průmyslové prádelny".

Úsporná řešení pro komerční a průmyslové prádelny

Proces profesní údržby prádla představuje mimořádně náročný provoz z pohledu spotřeby energií a vody a s tím související možnou ekologickou zátěž pro životní prostředí. Vývoj technologií směřuje k vyšší účinnosti praní a k energetickým úsporám. Kde všude se dá najít prostor pro úspory nákladů, aniž by to bylo na škodu účinnosti praní?

KVALITNÍ PRACÍ PROSTŘEDKY – SOUČÁST CESTY K ÚSPORÁM

Při hledání efektivních a zároveň energeticky úsporných řešení se ale provozovatelé prádelen nemohou soustředit jen na stroje. Stejně důležitý, jako výběr pračky či sušičky, je i výběr správných pracích prostředků. Kvalitní vyprání zajistí v součinnosti s dalšími faktory jedině kvalitní prací prostředek. Snaha ušetřit za každou cenu na nákladech za nákup kvalitní chemie se v dlouhodobém pohledu nemusí vyplatit – a nejen s ohledem na kvalitu praní, o niž by nakonec mělo jít v prádelně především. Investice do kvalitní chemie pak může přinést v dlouhodobějším pohledu i významné úspory v oblasti energetické náročnosti prádelenského provozu. „Zejména v poslední době se na trhu vyskytují více a více detergenty, které zajistí kvalitní vyprání i při nižší teplotě. Například dezinfekční prací programy na 90°C, které byly dříve jedinou možnou alternativou, jsou dnes střídány programy při teplotě prací lázně jen 60°C, ale zato se speciálním detergentem,“ upozorňuje David Grendysa ze společnosti Primus.

AUTOMATICKÉ DÁVKOVÁNÍ JAKO NUTNOST

Stejně důležité z hlediska optimálního poměru mezi náklady na prací chemii a její účinnost, jako úroveň kvality používaných detergentů, je i správné zacházení s nimi. „Dosažení nejvyšší kvality vypraného prádla za co nejnižší cenu je podmíněno kromě jiného i správným užitím pracích detergentů,“ potvrzuje Radmila Ferlíková, ředitelka firmy Dozit plus, která se zabývá dodávkami elektronických dávkovacích systémů tekutých čisticích prostředků a souvisejících měřicích či regulačních zařízení. „Cesta k úspěchu vede jen přes přesné dávkování, bez nutnosti obsluhy, s co nejnižší poruchovostí dávkovacího zařízení,“ upozorňuje.

Ve velkých moderních prádelenských provozech si už dávno tuto pravdu uvědomili a dnes si je jen těžko lze představit bez sofi stikovaných dávkovacích systémů, které dokáží kombinovat a správně dávkovat hned několik druhů chemických přípravků, jež se podílejí na pracím procesu od začátku až do konce. „Bohužel je u nás stále mnoho menších prádelenských provozů, kde je otázka správného dávkování zanedbávána a aplikace pracích prostředků je řešena manuálně,“ říká Radmila Ferlíková z fi rmy Dozit plus. V takovém případě lze ale těžko dosáhnout optimálního poměru cena/výkon. Cena za pořízení systému automatického dávkování je různá, rozpětí částek je obrovské. Závisí na velikosti a náročnosti konkrétního prádelenského provozu. Samotná instalace dávkovacího systému rozhodně není nic, co by bylo dobré provádět stylem „udělej si sám“, pro zkušeného technika z fi rmy, která se instalací těchto systémů zabývá, to ale žádná věda není. Není to ani tak časově dlouhé – provozovatel prádelny se nemusí obávat, že by kvůli instalaci automatického dávkovacího systému a budoucím úsporám prodělal kalhoty, protože bude provoz půl dne stát. „Zkušenému technikovi trvá práce na instalaci jednoho dávkovače zhruba tři hodiny a prací stroj bývá odstaven jen na hodinu,“ říká Radmila Ferlíková z Dozit plus. Ještě, než se začne instalovat, je ale dobré, aby prádelnu navštívil technolog z oblasti prádelenství. „Ten podle sortimentu prádla, velikosti praček a dalších faktorů, jako je např. tvrdost vody, určí potřebné druhy pracích prostředků. V návaznosti na tyto údaje je pak možno navrhnout pro každou pračku ten pravý typ dávkovacího zařízení,“ říká Radmila Ferlíková z Dozit plus.

Trendy dávkování nepodléhají módě

Podobně jako v případě profesionálních praček, které procházejí permanentně inovačními procesy, hledají i výrobci pracích prostředků neustále nové a snadnější způsoby, jak dosáhnout při praní co nejlepších výsledků a jak vůbec celý prací proces učinit co nejefektivnější. A jedním z prvních kroků na cestě k maximální efektivitě praní je zajištění správného a včasného dávkování.

Kvalitní dávkovací zařízení pro aplikaci pracích prostředků je neoddělitelnou součástí moderních prádelenských provozů. Jedním z výrobců takovýchto sofi stikovaných zařízení je britská fi rma Brightwell Dispensers Ltd. Právě dávkovače značky Brightwell, které na český trh dodává společnost DOZIT PLUS s.r.o., prošly v nedávné době řadou inovací a vylepšení, díky nimž si neustále udržují vedoucí postavení mezi dávkovacími systémy. A jak tedy vypadají nejnovější technické „vychytávky“ v oblasti dávkování se značkou Brightwell?

„Dávkovací systémy z její poslední vývojové řady s označením BrightLogic jsou řešeny na modulovém principu a mohou být velmi jednoduše upraveny a použity k dávkování až deseti druhů chemických prostředků do jakékoli profesionální pračky,“ říká Radmila Ferlíková ze společnosti DOZIT PLUS s.r.o. Jednou z největších výhod systémů řady BrightLogic je jejich snadné programování přes osobní počítač. Jednoduchý a velmi logicky strukturovaný software (s možností volby českého jazyka) nabízí možnost sestavení dvaceti dávkovacích programů, záznam provedeného dávkovaní a jeho transport do Excelu a další vychytávky - jako např. automatickou korekci vytvořených programů po kalibraci čerpadel nebo přepočet programů dle velikosti pračky. Komunikaci dávkovače s počítačem zajišťuje bezdrátové spojení na principu radiových vln přes tzv. dongle. „Jde o malý kolík vložený do USB portu počítače,“ vysvětluje Radmila Ferlíková z DOZIT PLUS s. r. o. Dávkovače řady BrightLogic jsou navíc univerzální – umí bez problémů spolupracovat nejen s inteligentními průmyslovými pračkami, ale i těmi neinteligentními.

Firma Brightwell se zaměřila i na nejslabší místo peristaltických čerpadel, kterým je materiál hadiček v hlavách dávkovače. Hadičkami protékají stále koncentrovanější chemické přípravky, což zvyšuje nároky na chemickou odolnost hadiček, které si zároveň ale musí uchovat svou peristaltickou funkci a být odolné vůči mechanickému namáhání. Splnit všechny tyto požadavky najednou se téměř rovná snaze vytvořit kulatý čtverec – řešení však existuje. Má jméno BrightChem – jde o materiál, který tvoří mechanicky odolný plášť a chemicky odolný střed hadičky.


Kompletní článek časopisu ve formátu .pdf naleznete zde.

Zpět na rozcestník článků

Potřebujete poradit?
+420 604 841 361
info@dozitplus.cz